Sådan sætter du opnåelige mål og når dem hver gang

Sådan sætter du opnåelige mål og når dem hver gang

For at opnå succes i livet og karrieren er det vigtigt at sætte visse mål for dig selv. Mål er vores veldefinerede planer for at få os til det resultat, vi ønsker. At sætte mål er tæt forbundet med tidsstyring og planlægning. Mål hjælper dig med at løse problemer effektivt og gøre livet mere produktivt. Alle kan have personlige livsmål, akademiske mål, karriere og arbejdsrelaterede mål. Der er så mange vigtige fordele og aspekter om, hvorfor det er vigtigt at sætte mål, her er blot nogle af dem:

 • Mål får os til at tænke over, hvad vi vil have i livet og arbejdet.
 • Mål er vigtige, da de fører os tættere på vores værdier og drømme.
 • Mål hjælper os med at tage skridt til at bevæge os mod at nå vores mål.
 • Mål opmuntrer os til at tage praktiske handlinger.
 • Målsætning er en væsentlig del af tidsstyring.
 • Mål hjælper os med at tænke mere klart.
 • Mål hjælper os med at blive motiverede og inspirere os.
 • Mål skaber en positiv sindstilstand.
 • Mål får os til at føle os godt om os selv og forblive produktive.

 

Typer af mål
Mål kan kategoriseres ud fra den tid, der kræves for at nå dem. Kortsigtede mål spænder fra det nuværende øjeblik til en måned. Mellemfristede mål er alt fra mere end en måned til et år, og et langsigtet mål er et mål, der tager lidt længere tid - normalt over et år. Når du opretter en strategi for dig selv, kan du følge målene og få dem til at virke mere spændende og opnåelige, - det bliver dermed motiverende at udføre dem.

Langsigtede mål er normalt de store livsmål, du vil opnå. De omfatter uddannelses- og karrieremål samt personlige og sociale mål, som du forventer at nå på længere sigt.

Kortsigtede mål er mere specifikke opgaver, der skal udføres nu eller i den nærmeste fremtid. Det er de mål, vi ønsker at nå så hurtigt som muligt.

Der er fire faser i at sætte hvert mål: fastsættelse af et specifikt mål, fastsættelse af en frist, opdeling af individuelle arbejdsfaser og intern eller ekstern anerkendelse eller validering af det udførte arbejde. Normalt er langsigtede mål resultatet af sammensatte kortsigtede mål, da de fører os til de større mål i processen.

 

Hvordan sætter du dine mål?
Nogle gange er årsagen til manglende opnåelse af et mål den forkerte definition af målet eller ønsket om at opnå alt på én gang. Ofte, når der sættes mål, er der risici, der kan påvirke deres fremskridt og realisering. Derfor skal de først formuleres korrekt for at opnå dem. Målet bør være:

Specifik: Jo mere specifikt et mål, du sætter, jo lettere bliver det at nå det. Du skal være klar over, hvad du præcist vil opnå (højere indkomst, flere udendørs aktiviteter, få en ny bil osv.)

Målbar: Der skal være visse kriterier for måling af processen med at nå målet, så du kan afgøre, om du har nået det. For eksempel, hvis du vil forbedre din viden om et bestemt emne, vil evalueringen af din leder, kollega, foredragsholder hjælpe dig med at forstå, om du har lykkedes at nå det ønskede mål.

Opnåelig: For at målet ikke skal forblive bare en uopfyldt drøm, skal det være udfordrende, men samtidig opnåeligt. Hvis du vil forbedre dine færdigheder, skal du starte gradvist - trin for trin, i stedet for at sætte målet om at få de højeste resultater først.

Tidsbegrænset: Indstilling af en frist for at nå målet vil give yderligere motivation og hjælpe dig med lettere at holde din opmærksomhed på det opnåelige resultat. Fristen skal være en bestemt dato eller tidsperiode. For eksempel, hvis du skal skrive en rapport, og du vil gøre det rigtigt, skal du sætte dig selv en deadline og begynde at arbejde på målet til tiden.

 

7 trin til at nå dine mål
I denne blog tilbyder vi dig nogle regler med en strategisk tilgang og praktiske trin, der sandsynligvis vil give dig et svar på spørgsmålet om, hvorfor et mål og nøjagtigt derefter blev nået, men nogle andre ikke gjorde. Under alle omstændigheder er en ting helt klar - noget er kun muligt, hvis vi ved, hvad vi vil. Det gælder også inden for personlig økonomi, karrierevækst og faglig udvikling, så gør dine drømme til konkrete, opnåelige mål, og for at øge sandsynligheden for deres opnåelse skal du følge nogle regler:

 

 1. Tag ejerskab over dine mål

Sandsynligheden for at nå et mål er højere, hvis det er personligt meningsfuldt. Hvis du har sat et økonomisk mål for dig selv og ikke for andres ønsker, vil motivationen til at opnå det være meget større. Forstå, hvorfor det særlige mål er vigtigt for dig, og mind dig selv om dette, når din viljestyrke begynder at aftage. Du skal vide præcis, hvad du vil opnå, og hvorfor du skal nå dette mål.

 

 1. Skriv dine mål ned

At skrive mål betyder at fortælle dig selv: det vil ske, når du skriver dit mål, gør du det virkeligt. Ved at sætte dine ønsker og drømme på papir, vil du også være i stand til objektivt at vurdere, om de er opnåelige og realistiske for dig. Denne øvelse vil også hjælpe dig med at gøre dine drømme til specifikke og målbare delmål. Derudover har det vist sig, at de, der definerer deres mål i skriftlig form, opnår mere end dem, der ikke gør det. Det kan f.eks. hjælpe at skrive dine fem vigtigste mål på en post-it og fastgøre den til badeværelsesspejlet.

 

 1. Tro på, at du kan nå målet

Når vi tror på, at vi kan gøre noget, er vores adfærd helt anderledes, end når vi ikke tror på det. Tro hjælper dig med at træffe de rigtige beslutninger og komme videre. På det underbevidste niveau har definition af mål og tro en stor kraft, der giver ekstra energi. Fokuser på målet og opfyld din forpligtelse. Hvis du vil opnå noget, skal du tro på dig selv og lytte til dig selv. 

 

 1. Følg udførelsen

Den største fejl er at tro, at opnåelse af mål slutter i det øjeblik, de formuleres. Du bliver nødt til at vende tilbage til dine mål igen og igen. Hvis du ikke har formået at få adgang til målet på den sædvanlige måde - gennem døren, skal du kigge efter en mulighed for at klatre ind gennem vinduet. Tænk ud af boksen og husk, at vedholdenhed er nøglen til ethvert fremskridt.

 

 1. Fejr små sejre

Måske vil du ikke nå alle dine mål på én gang, måske vil du kun opfylde et par drømme. Men se på det fra den anden side - du har implementeret noget meget vigtigt for dig. Mange mennesker mister lyst, når de ikke har formået at realisere alt, hvad de planlagde på én gang. Men du skal forstå, at du skal forblive engageret og værdsætte de trin, der fører dig videre. Så glæd dig over dine små sejre - og de store vil heller ikke være for langt væk!

 

 1. Giv ikke op, når du står over for vanskeligheder

Selvom alt nogle gange ikke fungerer som planlagt, skal du ikke give op! Gennemgå dit mål og foretag om nødvendigt justeringer eller opdel det i mindre mål. Komplekse ting kan forenkles, du skal bare finde den mest bekvemme måde at gøre det på og med hvilke ressourcer eller værktøjer. Dette vil hjælpe dig med at forstå, hvor du lavede en fejl og foretage rettelser ved dit næste forsøg, så du vil være i stand til at forbedre dit resultat ved hjælp af din viden og færdigheder.

 

 1. Følg dine fremskridt

Det bliver lettere at nå dit mål, hvis du holder styr på dine fremskridt og resultater. Dette giver dig mulighed for at forstå og bestemme, hvordan det, du gør, hjælper dig med at komme tættere eller længere væk fra at nå dit mål. Opret en vane med at spore fremskridt, gemme ideer og tage noter om dem. Den menneskelige hjerne er ikke i stand til at gemme alle de erhvervede oplysninger, så det er nyttigt at bruge digitale assistenter og smarte gadgets til at realisere dine mål.

 

Konklusion

Det eneste, der står mellem dig og dit fastsatte mål, er dig selv. Før du kan beslutte, hvordan du når et mål, skal du først definere det, og det er måske ikke så let. Jo tættere målet er på dine sande ønsker, jo mere vil det inspirere dig, og vejen til at nå det vil virke hurtigere og lettere. Selvfølgelig er ikke alle mål inspirerende og lette at nå, i en sådan situation er det vigtigt altid at evaluere de fordele, der vil opstå, når dette mål nås.

Husk, at der ikke er nogen enkelt rigtig måde at nå et mål på. Så altid, når du sætter et mål, skal du vælge flere strategier for at nå det. Udskæring af flere strategier giver dig mulighed for at være mere kreativ og reagere lettere på uforudsete omstændigheder og komplikationer.

Denne tilgang er nødvendig for ikke at spilde tidsressourcer unødigt, hvilket måske ikke er så vigtigt for generelle langsigtede mål, men er meget vigtige for mål, der skal nås hurtigt eller for små mål, der er som et kædeled på vej til hovedmålet. Må den beslutsomhed og målbevidsthed, du har, vare hele året - i dette år og også i det nye år!